Posted by admin on sierpień - 22 - 2023 | Możliwość komentowania Literatura postkolonialna: głosy z różnych części świata. została wyłączona

Fotografia jako dokument: jak obiektyw uchwyca historię.

Antocyjany są głównie obowiązkowe za czerwony kolor w winie. Antocyjany znajdują się w przeróżnych owocach, pełniąc pokrewną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona oraz w czasie procesu maceracji jest wycierany przed taninami. Większość soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są achromatyczne, tak że maceracja to ważny proces w procesie nadania odcienia winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, jakie klasyfikuje się jako teinturier, ponieważ już ich sok jest koloru czerwonego. Najbardziej znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Formy te są niemniej jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Kolor czerwony bądź też różowy, zależy całkiem, od sposobu, w jaki się wykrywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na kolory od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się zwłaszcza antocyjanom.
1. Przejdź dalej

2. Dowiedz się więcej

3. Kliknij dla szczegółów

4. Przeczytaj to
Mody w sztuce: od impresjonizmu po postmodernizm.

Comments are closed.